It's more than just music

De festivalperiode is volop aan de hang en dit betekent fastfood en veel, heel veel alcohol. Hier enkele tips en recepten om deze periode leefbaar door te komen. 

Water

Je staat een hele dag in de zon, de alcohol vloeit rijkelijk en door het dansen verlies je veel vocht. De belangrijkste tip is dan ook de volgende: drink voldoende water! Je kan eventueel nog een citroen in je water uitknijpen, dit zorgt voor een extra opfrisser. Citroensap stimuleert namelijk de reinigende werking. Ga je voor een heel weekend, neem in je bagage 1,5l flessen water mee en eventueel citroenen. Je voelt je veel fitter en je afvalstoffen worden verwijderd als je je dag start met citroenwater. 

Gezonde keuzes maken

Op meer en meer festivals staan er gezondere foodtrucks en kan je dus ook gezondere keuzes gaan maken. Kies dus eerder voor vers en gegrild eten, ipv gebakken of gefrituurd. Voorbeelden kunnen zijn: geroosterde maïskolven, gegrilde courgette, kip, vis, verse fruitsalade... Vermijd bewerkte vleessoorten, zoals hotdogs, kroketten en frikandellen. Kies ook voor sauzen obv oliën, kruiden en specerijen ipv ketchup, barbecuesaus en mayonaise. 

Tussendoortjes

Neem je eigen tussendoortjes mee. Een portie noten, appel, banaan of een granenreep kunnen al een mogelijkheid zijn. Ga tussendoor eens naar je tent om water te drinken en een opkikkertje te nemen om daarna weer verder te kunnen dansen. 

Pre-festival

Je moet zorgen dat je de dagen voor het festival al genoeg en gezond hebt gegeten. Je lichaam is dan beter bestand tegen een minder gezond weekendje. 

Met deze tips kom je het festivalseizoen wel door. Kan je de verleiding toch eens niet weerstaan? Enjoy it to the fullest!

Hartige havermout met spinazie

Je krijgt meer energie door een hartig ontbijt dan een zoet. Dit ontbijt is prima voer voor een gevoelige maag.

Benodigdheden (1 persoon):

 • 1 KL venkelzaad
 • 1 kopje havermout
 • Water
 • Peper en zout
 • Handvol spinazie
 • Zeste van 1/2 citroen (eventueel)
 • 50 gr parmezaan (eventueel)

Werkwijze:

Toast de venkelzaadjes in een hete pan. Doe hierbij de havermout en giet er water bij. Roer en voeg water toe tot de pap smeuïg is. Roer de spinazie hierdoor en zet het vuur uit. Breng op smaak met peper en zout. Werk eventueel af met geraspte parmezaan en citroenzeste.

TIP: heb je toch een koelkast in de buurt, dan kan je op het eind nog een schep zure room toevoegen. Ook geroosterde amandelen, sesam of zonnebloempitten kunnen dit ontbijt een lekkere crunch bezorgen. 

Pittige linzen met pesto en een spiegelei

De pittige kruiden die hier worden gebruikt, zijn een echte oppepper die de vermoeidheid uit je lijf drijft. Een echt ontbijt voor krachtpatsers!

Benodigdheden (1 persoon):

 • 100 gr groene linzen
 • 1 teentje look
 • 1 KL komijn
 • 1 KL koriander
 • 1/2 KL paprikapoeder
 • Sap van 1/2 citroen
 • 1 EL olijfolie
 • Zout en peper
 • 1 ei
 • Een beetje olie
 • 1 volle EL pesto

Werkwijze:

Kook de linzen gaar in water met zout en een teentje knoflook. Giet de linzen af en meng ze warm met de kruiden, olijfolie en citroensap. Bak het ei in een pan (spiegelei) en serveer de linzen met een schep pesto en het eitje.

TIP: de linzen kan je ook thuis op voorhand koken en kruiden en dan zo meenemen naar de camping. Zorg dat de pesto onder een laagje olijfolie staat, zo kan die makkelijk even uit de koelkast bewaard worden zonder dat het oxideert. 

Havermoutpannenkoeken met aardbeiencompote

Een zoet en zalvend ontbijt dat je troost na een zware nacht. De aardbeien kan je ook veranderen door een andere fruitsoort, zoals framboos.

Benodigdheden (6 pannenkoeken):

 • 90 gr havermeel of gemalen havermout
 • 200 - 250 ml plantaardige melk
 • 2 KL bakpoeder
 • 2 KL kaneel
 • Snuifje zout

Benodigdheden compote:

 • 1/2 bakje aardbeien
 • Scheutje water

Werkwijze:

De pannenkoeken kan je eventueel al thuis maken en dan zo meenemen naar de camping. Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken in een kom. Zet een pan op een hoog vuur en bak zo de pannenkoeken tot het beslag op is.

Snij de aardbeien in stukjes en stoof aan met een beetje water. Serveer de pannenkoeken samen met de compote. Eventueel de aardbeien een beetje pletten met een vork, indien je minder grote brokken wil.

Omelet

Benodigdheden (1 persoon):

 • 1 volledig ei en 3 eiwitten
 • Groenten, vb. tomaat, paprika...
 • Bacon

Werkwijze:

Klop de eieren en giet ze uit in een verwarmde pan en doe de bacon hier ook bij. Doe er tomaat, paprika of komkommer bij. Een andere groente is ook zeker mogelijk, zoals spinazie of warmoes. Serveer dit eventueel met beschuit of brood.