It smells like BBQ

Het goede weer brengt heel wat prettige en onprettige geuren met zich mee. Eén van die prettige geuren is barbecue. Alleen wordt er bij barbecue vaak te veel vlees, sauzen of andere vetrijke dingen geserveerd. Vandaar enkele tips en recepten die je kan meenemen naar je volgende barbecue. 

Gezonde barbecue tips

Vlees, vis of gevogelte?

Alle drie zijn zeker mogelijk, let natuurlijk wel op dat je stuk vlees of vis niet zwart geblakerd is door een te enthousiaste BBQ. Vlees op je barbecue leggen is qua bereiding gezond, want je gebruikt geen boter, vet of olie. Kies wel voor magere stukken vlees, zoals biefstuk, entrecote, rosbief, lamsfilet, varkenshaasje. Ook met het kiezen van vis kan je niet veel verkeerd doen, vb een witte vis, zalm, tonijn of scampi's. Kip, kalkoen of een ander stuk gevogelte zijn zeker een optie. 

Wat leg je beter niet op de BBQ? Gehaktsoorten, spek, gepaneerde soorten. Let ook op met de gemarineerde bereidingen, want deze zijn vetrijker en er wordt soms zelf suiker aan toegevoegd. Ook wordt vaak te veel vlees gegeten, zo'n vier, vijf of zelf meerdere stukken vlees. Dit eet je anders toch ook niet. Koop minder vlees als je bbq-avond organiseert. Dit is beter voor de gezondheid, het milieu en voor de portemonnee. 

Groenten en fruit

Ook groenten kan je perfect op de bbq leggen, zoals gegrilde paprika, courgette, aubergine, venkel... En wat dacht je van fruit? Is heerlijk als tussendoortje of als dessert na de bbq. O.a. ananas, banaan (in aluminiumfolie), perzik, nectarines en zelf watermeloen zijn geschikt om te grillen. Zeker eens proberen, is een aanrader!

Brood

Wit stokbrood is een traditie als het op barbecueën aan komt. Dit kan, maar let dan zeker ook op de hoeveelheid. Zorg dat je geen volledig stokbrood gaat eten. Kies ook liever voor een gezondere variant zoals zuurdesem, speltbrood of brood van een ander graan dan tarwe.  Deze bevatten veel meer smaak en zijn minder belastend voor maag en darmen. 

Salades

Salades kunnen zeker niet ontbreken op een gezonde bbq. Door veel groenten te nemen, heb je minder behoefte aan 6 stukken vlees. Het maken van gezonde salades is helemaal niet moeilijk. Kies voor een lekkere mix van groenten, fruit, noten, zaden, pitten, magere kazen en een gezonde dressing. Onder de tips vind je enkele voorbeelden van recepten. 

Sauzen en dips

Wat dit betreft, kan ik je maar 1 ding meegeven: maak dit allemaal zoveel mogelijk zelf. Dit houdt niet veel in, is veel lekkerder en een stuk gezonder ook. Ketchup en barbecue sauzen zitten boordevol suikers. Voorbeelden van dipsauzen om zelf te maken, zijn hummus, pesto, guacamole of een salsa. 

Met deze tips kan je zeker en vast een gezonde barbecue organiseren. Hieronder vind je ook nog enkele receptjes om zelf uit te proberen. 

Salade van rode biet, avocado en doperwten

Benodigdheden (4 personen):

 • 400 gr voorverpakte gestoomde rode bieten
 • 1 kleine rode ui (100 gr)
 • 3 EL sherryazijn
 • 60 ml olijfolie
 • 1 - 3 EL tabasco
 • 2 middelgrote avocado's (200 gr)
 • 10 gr korianderblad
 • 10 gr muntblaadjes
 • 20 gr veldsla
 • 150 gr verse of diepvriesdoperwten
 • Zout en peper

Werkwijze:

Snij de rode bieten in dunne plakjes en doe dit in een kom of diep bord. Snij de rode ui in dunne ringen en doe dit bij de rode bieten. Voeg ook de azijn, olie en tabasco toe. Als laatste doe je wat zout en peper erbij, meng alles goed samen en zet de kom opzij. Laat 15 min rusten. Blancheer de doperwten en spoel af onder stromend koud water. Snij de avocado in dunne plakken.

Neem een grote platte schaal en schep de helft van het bietenmengsel hierop. Leg op het bietenmengsel, de helft van de avocado, koriander, munt, doperwten en veldsla. Dek af met de rest van de bieten met daarop de achtergehouden avocado, koriander, munt, doperwten en veldsla. Kruid eventueel nog met wat peper en zout. 

Plenty more - Yotam Ottolenghi

Tomaten-granaatappelsalade

Benodigdheden (4 personen):

 • 200 gr rode kerstomaten
 • 200 gr gele kerstomaten
 • 500 gr trostomaten
 • 1 rode paprika
 • 1 kleine rode ui
 • 2 teentjes look
 • 2 KL wittewijnazijn
 • 60 ml olijfolie
 • 1 grote granaatappel
 • Eventueel 1 EL granaatappelmelasse
 • Peper en zout
 • Oregano, vers of gedroogd

Werkwijze:

Snij de kerstomaten in acht en doe ze in een kom. Snij de trostomaten en de paprika in even grote stukken als de kerstomaten en doe ze ook in de kom. Hak de rode ui fijn en vermeng ze bij de tomaten en de paprika. 

Neem een klein kommetje en doe hierin de fijngehakte knoflook, azijn, olijfolie, zout en peper. De eventuele granaatappelmelasse doe je hier ook bij. Giet deze dressing over de tomaten en paprika en meng alles goed door elkaar. 

Als laatste strooi je de granaatappelpitten en de oregano over de salade. Je kan eventueel nog extra zout en peper toevoegen. 

Plenty more - Yotam Ottolenghi

Gevulde zoete aardappel

Benodigdheden (4 personen):

 • 4 zoete aardappelen
 • 400 gr verse spinazie, gewassen
 • 100 gr zongedroogde tomaten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 100 gr geitenkaas
 • Zout en peper

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 230°C. Neem de zoete aardappelen en maak een diepe snee met een aardappelmes van de ene kant tot de andere kant. Dan moet je straks niet prutsen met een warme aardappel. Leg de zoete aardappelen op een vel aluminiumfolie en besprenkel met een beetje olie. Doe de aluminiumfolie dicht zodat je een pakketje bekomt en leg dit op een bakplaat. Bak de zoete aardappelen een uur of tot ze zacht zijn. 

Terwijl de aardappelen in de oven zitten kan je de vulling gaan maken. Dit is maar een kwartier werk, dus maak dit ook niet te vroeg anders koelt het af. Fruit de ui samen met de look in olijfolie. Doe beetje bij beetje de spinazie hierbij. Wanneer deze geslonken is, doe je er de zongedroogde tomaten bij. De zongedroogde tomaten mag je wel in kleine stukken snijden. Voeg als laatste nog peper en zout toe. 

Als de zoete aardappelen zacht zijn, peuter je de snee die je daarjuist maakte open met een vork of een lepel zodat er een brede opening ontstaat. Vul de aardappelen met de spinazie en als laatste strooi je de verbrokkelde geitenkaas hierover. Eet smakelijk!