Excuses don't get results!

Wij als diëtisten horen geregeld eens excuses. Even vermelden dat die excuses geen medelijden opwekken want we kennen ze allemaal. In plaats van excuses te zoeken, moet je het gewoon doen! Daarom heb ik eens alle excuses op een rijtje gezet met bijhorende tips.

Ik heb al heel mijn leven last van overgewicht. 

Hoe lang je ook al problemen hebt met je gewicht, je kan je eet- en leefgewoonten veranderen. Doe dit stap voor stap en verwacht geen snel resultaat. Streef naar een gezonde levensstijl en start bijvoorbeeld met het minderen van frisdrank.

Ik kan niet koken of heb geen tijd om te koken. 

Met als gevolg dat er ofwel veel kant-en-klare maaltijden worden gegeten ofwel geregeld een restaurantbezoek op de planning staat. Je hebt dus tijd om in een restaurant te wachten tot je maaltijd klaar is. Terwijl je thuis, als je aardappelen koken, gewoon kunt verder werken of huishouden doen. Koken is helemaal niet moeilijk. Koop een kookboek met de basisprincipes. Er zijn ook heel wat kookboeken op de markt met receptjes die 15 minuten duren. Indien een vrij moment kan je ook eens een grote hoeveelheid maken en deze dan invriezen. Ook diepvriesgroenten kunnen een oplossing bieden. 

Over 2 weken heb ik een feestje en daarna is het vakantie, maar daarna ga ik op dieet.

Als je voor het feestje 2 weken lang verstandig en gezond eet, zal je des te meer kunnen genieten op het feestje zelf. Je zult gemakkelijker de juiste voedings- en drankkeuzes maken. Op vakantie gaan betekent vaak ook dat je wat bijkomt, des te meer reden om ervoor al wat af te vallen. 

Of ik begin pas morgen met mijn dieet. 

Dit is het slechtste excuus ooit!! Als je wilt afvallen, begin je gewoon direct en stel het niet uit. Van uitstel kom afstel! Als je nu extra veel eet dan zal je morgen nog meer moeten afvallen. Iedere calorie die je vandaag links laat liggen, hoef je morgen niet te verbranden. 

Het is onbeleefd om nee te zeggen...

Nee hoor! Niemand zal je doodslaan als je juist gezond wilt eten. Vertel gewoon dat je op dieet bent en graag enkele kilo's kwijt wil. Indien je niet wil vertellen dat je op dieet bent, kun je zeggen dat je geen honger hebt. Laat je niet verleiden!

Drukke dag, dus extra calorieën nodig.

Een actieve dag is geen reden om je niet aan je dieet te houden. Juist als je vandaag extra calorieën hebt verbruikt, loont het zich om je aan je dieet te houden. Het afslanken zal dan meer resultaten geven. Indien je niet aan je dieet houdt, zal de verleiding groot zijn om alleen nog maar vaker te zondigen. Het werkt alleen maar averechts uit. 

Ik heb geen wilskracht of doorzettingsvermogen. Als er koekjes en snoepjes in huis zijn, zal ik ze opeten. 

Iedereen heeft wilskracht en doorzettingsvermogen! Hoe meer je die traint, hoe sterker je wordt om iets te weerstaan. Als je zelfdiscipline echter op een laag pitje staat, haal dan geen snacks in huis of laat ze door je partner verstoppen. 

Een dieet werkt niet bij mij

Je hebt al veel verschillende diëten geprobeerd, maar nooit is het gelukt om de verloren kilo's ook blijvend kwijt te raken. Het probleem is altijd dat je te snel wilt afvallen. Je verliest dan een aantal weken een paar kilo, maar wanneer je een bepaald doel hebt bereikt neem je wat gas terug en verval je weer in oude eet- en leefgewoonten. Hoe meer je beseft dat het geen nut heeft om steeds een tijdelijk dieet te proberen, hoe beter. De uitkomst zal nooit anders worden dan weer op de oude manier gaan eten. Kies dus voor een gezonde levensstijl met af en toe eens een zonde.

Ik kan het me niet veroorloven om gezond te eten. 

Je weet zelf ook wel dat dit niet waar is. Je hoeft geen dure dieetproducten te kopen als je je gewoon beperkt tot mager vlees/vis/vervangproduct, volkorenproducten, groenten en fruit. Dat zijn nog steeds vrij goedkope producten. Verkies ook groenten en fruit die seizoensgebonden zijn, deze zijn goedkoper en minder milieubelastend. 

Mijn hormonen zorgen er voor dat ik niet kan afvallen.

Hormonen beïnvloeden inderdaad je eetlust, eetgedrag en hoe je je voelt in het algemeen. De belangrijkste aandoeningen die dit kunnen veroorzaken zijn: PMS (premenstrueel syndroom), afwijkingen van de schildklier en PCOS (kleine cysten in de eierstokken). Steeds vaker verschijnen onderzoeken waaruit blijkt dat een afwijking aan de schildklieren en PCOS niet overgewicht tot gevolg hebben, maar dat overgewicht een belangrijke oorzaak is. Het is bewezen dat mensen die obesitas hadden maar flink zijn afgevallen, meestal ook weer een normaal functionerende schildklier krijgen. Je krijgt geen blijvend overgewicht als je alleen voor je menstruatie te veel eet. Toch blijft dit een lastig probleem en het enige dat echt helpt is om enigszins verantwoord te eten tijdens deze week, zodat je de schade tot een minimum beperkt. Zie het niet als een excuus om direct alle kasten te plunderen. Al je een traagwerkende schildklier of PCOS de schuld geeft van jouw overgewicht, kijk dan goed naar jouw eigen eetpatroon en stel jezelf de vraag of je wel helemaal eerlijk bent met jezelf. Je hebt meer controle over je eigen lichaam dan je denkt en dat kun je zelf testen door een goed lifestyle dieet te volgen waarbij je veel groenten en fruit eet (en dus geen tijdelijke crashdiëten). 

Overgewicht zit in mijn genen. 

Hoewel het mogelijk is om bepaalde genen te erven van je ouders die de kans op obesitas vergroten, zijn deze genen niet dominant. De reden dat je vaak ook overgewicht krijgt, heeft vooral te maken met de eet- en leefgewoonten die je als kind hebt geleerd. Het gaat er hem om dat je aangeleerd gedrag afleert. Dit is niet makkelijk, maar kijk goed naar je eigen eetpatroon en de activiteiten die jij (niet) doet. Ouders geven hun gewoonten mee met hun kinderen. 

Ik heb een langzame stofwisseling waardoor afvallen voor mij veel moeilijker is. 

Een langzame stofwisseling komt vrijwel niet voor bij mensen met overgewicht en obesitas. Sterker nog, als je structureel te veel eet gaat je stofwisseling sneller werken en niet langzamer. Meer bewegen en gezonder eten is de oplossing. Volg geen crashdieet, want die zorgen er voor dat je stofwisseling langzamer gaat werken. Zodra je na een crashdieet weer normaal gaat eten slaat je lichaam extra vet op voor het geval je weer begint met die hongerstaking. Je wordt uiteindelijk dus dikker van een tijdelijk crashdieet. 

Ik voel me ziek, dus mag ik mezelf best troosten met chocolade.

Juist als je ziek bent, is het heel belangrijk om gezond te eten. Door die chocolade ga je je zeker niet beter voelen. Hoe gezonder je eet, des te sneller je beter bent en weer kunt gaan sporten!

Ook de vele uitvluchten om niet te moeten sporten zijn alom aanwezig. Voordien heb je niet veel zin, maar nadien ben je zooooo opgelucht en blij dat je toch bent gaan sporten. Zoek ook een sport die bij je past, anders hou je dat ook niet vol. 

Het is vanavond mijn favoriete serie op tv en ik wil dat echt niet missen.

Met de technologie van vandaag is dit het meest domme excuus!! 1 woord heb ik: opnemen; of op computer herbekijken.

Niemand van mijn vrienden wil meegaan.

Niet flauw doen. Je vraagt toch ook niet aan je vrienden om mee op de wc-pot te gaan zitten. Zie het als de perfecte kans om nieuwe mensen te leren kennen of eens zalig je hoofd leeg te maken. 

Maar ik ben zo moe!

Van sporten krijg je energie. Je hebt gewoon geen zin. You can do it!

Het is slecht weer. 

Je kan gaan fitnessen, zwemmen, squashen,... En trouwens niets zaliger dan in de regen gaan lopen en daarna een warme douche.

Pfff, ik merk geen veranderingen op. Heeft dit wel zin?

Spreek dan een bewegingscoach aan. Misschien train je nog niet lang genoeg of train je wel verkeerd. Hij/zij kan je hierbij dan helpen.

Zorg dat je niet te veel op die weegschaal staat, want dit zorgt alleen maar voor extra stress. Komaan, je kan het!!