Whatever sprinkles your donuts

Ik zag nog niet zolang geleden donuts liggen in de winkel en dacht bij mezelf "Hoe worden ze gemaakt?". Onmiddellijk daarna dacht ik ook "Hoe kunnen ze gezonder gemaakt worden?". Toen ben ik beginnen zoeken en vond twee leuke receptjes. Beide worden in de oven gebakken, wat het dus ook gezonder maakt. Aan het eerste receptje heb je het meeste werk, doordat het deeg moet rijzen. Tevens zijn ze ook wel droger dan een gewone donut. Indien te droog kan je er eventueel een magere pudding bij maken en deze tussen de donut leggen. Het tweede receptje is heel makkelijk te maken voor wanneer het eens rap moet gaan.

Cinnamon donuts

Benodigdheden (10-15 donuts afhankelijk van grote):

 • 2.5 cups speltbloem
 • 3 EL gesmolten kokosolie
 • 1 cup melk naar keuze
 • 1.5 KL gedroogde gist
 • 1-2 KL kaneel
 • 1 cup rietsuiker

Bereidingswijze:

Verwarm de melk met kokosolie in de microgolf of in een steelpan op een licht vuurtje.

Doe de bloem, gist, kaneel, en rietsuiker in een keukenrobot en meng. Als de melk/kokosolie is opgewarmd, doe deze dan bij de droge ingrediënten. Kneed het beslag voor 15 min met een deeghaak tot het deeg zacht en elastisch is.

Neem een kom en doe het beslag hierin. Bedek het beslag met huishoudfolie en zet de kom op een warme plaats voor 60 min, zodat het deeg kan verdubbelen.

Na de 60 min laat je het deeg opnieuw kort kneden door de keukenrobot. Rol het deeg daarna uit op je aanrecht en zorg dat het een platte schijf is van ongeveer 2-3 cm dik. Snij donuts uit dit deeg met dresseerringen en leg op een bakplaat met bakpapier. Doe opnieuw huishoudfolie rond de bakplaat en laat 30 min rijzen. Terwijl de donuts aan het rijzen zijn, kan je de oven op 180 graden voorverwarmen. Na de 30 min kunnen de donuts 12-15 min in de oven gebakken worden..

Tijdens het bakken kan je chocoladesaus maken om de donuts mee te versieren.

http://melanielionello.com/blog/baked-cinnamon-spelt-doughtnuts

Suikervrije donuts

Benodigdheden (8 kleine donuts):

 • 20 gr geraspte kokos
 • 90 gr speltmeel
 • 1 kleine rijpe banaan
 • 250 gr appelmoes (zonder toegevoegd suiker)
 • 1 KL vanille extract
 • 2 KL gebroken lijnzaad, gewone kan ook
 • 35 gr kokosolie
 • 1 KL kaneel
 • 1 KL bakpoeder
 • 1 ei
 • Bakplaat voor donuts

Bereidingswijze:

Zorg dat je op voorhand verse appelmoes hebt klaarstaan. 2 appels in een beetje water laten koken en daarna mixen. Geen suiker toevoegen!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer eventueel de donutvorm in met kokosolie indien deze van metaal is.

Doe de banaan, appelmoes, vanille extract, kokosolie en het ei in een blender en mix tot een egaal mengsel. In een andere kom doe je de droge ingrediënten: geraspte kokos, speltmeel, lijnzaad, kaneel en bakpoeder. Doe het droge mengsel in de blender en zorg dat alles goed gemixt wordt. 

Verdeel het deeg over de vorm en bak 35 min in de oven. Laat even afkoelen alvorens ze uit de vorm te halen.

http://www.focusonfoodies.nl/glutenvrije-en-suikervrije-donuts-uit-de-oven/