Noch vlees, noch vis.

Belgen zijn pure vleeseters, maar een mens heeft niet altijd zijn portie vlees nodig. Door eens vis te eten krijg je ook je proteïnen, goede vetzuren, mineralen en vitaminen binnen. Eiwitten zijn noodzakelijk, vlees niet! Maar ook vis is belastend voor het milieu. Plantaardige eiwitrijke producten zijn het minst belastend. Als we alle vleessoorten gaan vergelijken, dan zijn runds- en lamsvlees de ergste soorten. 

Voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardige voeding nodig. Ook zorgt de vleesproductie voor verzuring van bodem en lucht, meer uitstoot van broeikasgassen en voor dierenleed. Om 2,5 kg rundsvlees te bekomen, is er evenveel uitstoot van broeikasgassen als een autorit van Maastricht naar Parijs. Van alle soorten vlees heeft kip de laagste milieubelasting. 

Maar voltijds vegetariër worden is zeker niet nodig! Vlees is een goede bron van ijzer en zink, natuurlijk zijn bepaalde plantaardige voedingsmiddelen dit ook. MAAR! Ijzer en zink uit vlees worden makkelijker opgenomen dan uit plantaardige voeding. Dit omwille van hun heemstructuur. En dan heb je natuurlijk nog vitamine B12, die we vooral in dierlijke producten vinden.

Dit is wat 1 veggiedag al kan doen. Je bespaart 170 kg CO2 per persoon en dit is evenveel als wanneer iedereen dit jaar 1100 km met de fiets zou rijden ipv met de auto. Het is zelf meer dan wanneer we ons huis een hele winter met 1 graad minder zouden verwarmen en in de zomer de airco uit laten staan. 

Vegetartisch eten heeft ook zo zijn voordelen voor de gezondheid. Zo helpt plantaardige voeding om hart- en vaatziekten te voorkomen en de cholesterol minder te doen stijgen. Ook is het minder belastend voor de organen zoals lever en nieren. Bovendien heeft plantaardige voeding een groter volume, waardoor je sneller verzadigd bent en toch voldoende energie binnen hebt.

Dit zijn enkele producten die veel in de vegetarische keuken voorkomen:

 • Peulvruchten, zoals kikkererwten en bonen
 • Linzen
 • Granen, zoals quinoa, rijst, gierst, amarant, boekweit,...
 • Noten, zaden en pitten

EVA is de bekendste organisatie als het over vegetarische voeding gaat. Indien je meer receptjes of informatie wil, surf gerust eens naar hun website (www.evavzw.be). Hieronder vind je enkele receptjes:

Linzenpuree

Ingrediënten (2 personen)

 • 150 g rode linzen
 • 300 g water 
 • 2 kleine pastinaken of wortelen (of een andere groente)
 • Groentebouillon

Voor 1 kop linzen, heb je 2 koppen water nodig. Altijd dubbele hoeveelheid water.

Werkwijze

 • De linzen mag je in een kookpot doen met het water en de pot op een hoog vuur zetten zonder deksel. Eenmaal het water aan de kook is , zet je het vuur uit plaats je een deksel op de pot en laat je de linzen het vocht verder opnemen.
 • Snij de groente naar keuze in stukken en doe ze ook in een kookpot met een bodempje water en de groentebouillon. Laat koken zodat de groente zacht wordt. Eenmaal zacht, mix je het tot een papje.
 • Daarna roer je/plet je de linzen met een lepel en voeg je de groentemix bij de linzen. Dit is de linzenpuree. 
 • Serveer met vers gestoomde groenten en eventueel nog een klein stukje vlees/vis of een ander vegetarisch alternatief. Kan ook enkel met groenten worden geserveerd.

 

 

 

Pompoenstoofpotje met kikkererwten

Ingrediënten (4 personen)

 • 12 aardappelen (niet te groot, niet te klein)
 • +/- 600 g pompoenvruchtvlees
 • 1 ui
 • 300 g kikkererwten
 • 400 g tomatenblokjes
 • 100-200 g feta
 • 3 teentjes knoflook
 • Beetje cayennepeper
 • 1 KL gemalen koriander
 • 1 KL gemalen komijn
 • Peper en zout

Werkwijze

 • Schil de aardappelen en snij ze in 4 stukken. Laat ze gaar koken/stomen.
 • Snij de pompoen in blokjes. Pel de ui en de knoflook en snij fijn. 
 • Spoel de kikkererwten en laat uitlekken.
 • Verhit olie in een pan en fruit de knoflook en ui.
 • Voeg daarna de pompoen, kikkererwten, tomaten, komijn, koriander en cayennepeper toe. Dek af en laat 20 min stoven tot de pompoen gaar is. 
 • Snij de feta in blokjes.
 • Serveer het stoofpotje samen met de aardappelen en de feta.

Boek: Kilootje minder. Christelijke mutualiteit.

Linzenburger

Ingrediënten (2 grote burgers)

 • 75 g rode linzen
 • 150 g water
 • 1 kleine ui
 • 1 ei
 • 50 g gemalen kaas
 • Paneermeel of havermout
 • Groentebouillon

Voor 1 kop linzen, heb je 2 koppen water nodig. Altijd dubbele hoeveelheid water.

Werkwijze

 • De linzen mag je in een kookpot doen met het water en de groentebouillon. Zet de pot op een hoog vuur zonder deksel en laat het water koken. Eenmaal aan de kook, zet je het vuur uit en plaats je een deksel op de pot. Laat de linzen het vocht verder opnemen.
 • Roer/plet de linzen met een lepel en voeg er de gesneden ui bij.
 • Voeg de kaas, het ei en het paneermeel toe. Blijf paneermeel toevoegen tot de grootste vochtigheid weg is. De hoeveelheid paneermeel moet je op gevoel doen (kan iedere keer verschillen).
 • Maak burgers van het geheel en bak ze in een pan tot je een mooi korstje ziet.

TIP: In plaats van paneermeel te gebruiken, kan je ook havermout gebruiken. Is een heel goed alternatief (zeker ook voor mensen met glutenintolerantie) en vind ik persoonlijk zelf nog beter dan met paneermeel. Krijg je trouwens ook een mooi korstje mee. 

Spaghetti met quorn gehakt

Maak je spaghetti zoals gewoonlijk, maar in plaats van gewoon gehakt te gebruiken kan je quorn gehakt toevoegen. Hoef je niet te bakken, gewoon rechtstreeks met je saus meekoken.

Of gewoon zonder quorn gehakt of gewoon gehakt maken. Dan heb je enkel je pasta en je groenten. Kan ook zeker geen kwaad.

TIP: Courgettes doormidden snijden en uithollen. Ze daarna laten stomen, zorg dat ze niet helemaal zacht zijn. De courgettes opvullen met spaghettisaus, een beetje gemalen kaas opleggen en daarna kort in de oven plaatsen. Is heerlijk en boordevol groenten!